„Всичко е за добро!“

Един цар имал близък приятел, с когото израснал. Този приятел, при всяка ситуация, която някога се случвала в живота му, било то положителна или отрицателна, казвал: „Всичко е за добро!“

Веднъж царят бил на лов. Приятелят му подготвял и му зареждал пушката. След една от подготовките обаче, се случил инцидент. Когато царят взел пушката от приятеля си и стрелял, палецът му се откъснал. Изследвайки ситуацията, приятелят му както обикновено казал:

  • Това е за добро!

На това царят отговорил:

  • Не, това не е за добро! – и наредил да изпратят приятеля му в затвора.

Година по-късно царят ловувал в район, където се чувствал в безопасност. Но група канибали го пленили и го докарали в тяхното убежище, заедно с всички останали жертви. Те му вързали ръцете, и започнали да влачат куп дърва за огрев, поставили стълб и вързали царя за него. Когато канибалите се приближили да запалят огън, забелязали, че царят е без един палец. Поради суеверията си, те никога не са яли хора, които имат телесен проблем или недостатък. След което, развързали царя и го пуснали.

Връщайки се у дома, той си спомнил случая, в който загубил палеца си, почувствал угризения за затварянето на своя приятел, и отишъл в затвора, за да разговаря с него.

“Прав си бил”, казал царят, “Това, че останах без пръст, наистина е било за добро!”

И му разказал всичко, което му се случило с канибалите.

  • Наистина съжалявам, че те вкарах в затвора, беше огромна грешка от моя страна.

“Не”, казал приятелят му, “това е за добро!”

  • Какво говориш? Какво му е доброто, че оставих моя приятел в затвора цяла година?

“Ако не бях в затвора, щях да съм с вас, докато ловувате.”


Колкото и неприятна да ви се струва дадена ситуация, не допускайте да ви обладят мрачни мисли. Всяко зло е за добро. Ще мине време и ако не сте го разбрали, ще разберете тази проста истина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *