Един брилянтно лесен начин да вземете трудно решение

Това е „квадратът на Декарт“ – лесен, но свръх ефективен метод за взимане на трудно решение. Идеята зад него е, че той ви помага да анализирате всеки проблем или ситуация от различни ъгли. Трябва просто да си отговорите на четири въпроса. Но съвсем честно: 

1. Какво ще се случи, ако направя това? (Какво ще получа от него?)

2. Какво ще се случи, ако не направя това? (Ще си остане ли всичко по старому? Какви са предимствата да не го направя?)

3. Какво няма да се случи, ако го направя? (Какви са недостатъците на предприемането на даденото действие)

4. Какво няма да се случи, ако не го направя? (Какви са недостатъците от непредприемането на това действие?) Внимавайте с отговора на този въпрос – мозъкът ви ще се опита да игнорира двойното отрицание и отговорът ви може да прилича на първия. Не позволявайте това да се случи.

Пример. Да допуснем, че имаме непреодолимото желание да си купим нещо, но имаме проблем с парите и виждаме, че предполагаемото решение е да се „вземе кредит“.

И така, листа делим на четири квадрата (или правоъгълника) и във всеки пишем въпрос, само че не в центъра както е на картинката, а отгоре с едър шрифт – така е най-удобно. Картинките са дадени за пример, за да се разбере същността. Най-добре е формулировката да се конкретизира съобразно вашата ситуация. В дадения случай ще бъде примерно така:

1. Какви са плюсовете, ако взема кредит?

2. Какви са минусите, ако взема кредит?

3. Какви са плюсовете, ако не взема кредит?

4. Какви са минусите, ако не взема кредит?

Когато във всеки квадрат запишем въпроса, започваме да изписваме съответните плюсове и минуси – всички, които ни идват на ум. Не е задължително да се запълват квадратите по някаква схема; пишете в тази последователност, в която идват отговорите. Важното е да не объркате квадратите. Можете да пишете съкратено, но важното е вие добре да си разбирате съкращенията, просто хвърляйки им мимолетен поглед. Старайте се да изпишете колкото се може повече, дори „несъществени дреболии“, защото те могат в края на краищата да изиграят решаваща роля. (да наклонят везните).

Защо този метод е толкова ефективен?

Когато сте в ситуация, която изисква от вас да вземете трудно решение, често спирате на точка първа – какво ще се случи, ако го направя? Квадратът на Декарт обаче ни кара да погледнем към един и същи проблем от четири различни страни, което ни позволява да вземем балансирано и съзнателно решение.

Запълвайки квадрата на Декарт, ще почувствате как изчезва объркването на мислите и се изяснява ситуацията. Когато объркването е изчезнало в достатъчна степен, ще почувствате че емоциите са затихнали, „главата е охладняла“, има ясно разбиране кое решение ще е вярното. С други думи, започвате да чувствате гласа на разума, „хладен“ и „спокоен“, и го приемате. Решението, взето въз основа на хладния разум (или здравия смисъл, с отчитане на всички възможни последствия), се оказва най-правилното. Не винаги тези решения са идеалните, защото не винаги можете да имате всичката необходима информация за най-добрия избор, но, във всеки случай, дадената техника на вземане на решение ще ви окаже неоценима помощ. Разбира се, при необходимост, може и трябва да се запълнят пропуските, ако информацията не ви е достатъчна за оценка на плюсовете и минусите на обработваното решение.

В процеса на работа с квадрата на Декарт може да забележите, че обработваното предполагаемо решение може да се окаже неподходящо и да ви дойде на ум други решение, което да се окаже много по-уместно и тогава можете да започнете да обработвате него по същия начин.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *