Магнезий – за какво ни е нужен и как да си го набавим?

Магнезият е един от най-важните минерали в организма. Той играе ключова роля в над 300 ензимни реакции в човешкото тяло. Едни от основните му функции са: поддържане на мускулите и нервите в добро здраве, регулиране на кръвното налягане, поддържане на имунната система и др.

Той е един от седемте основни макроминерали. Набавянето на тези минерали става главно с хранене, защото огранизмът се нуждае от големи количества (поне 100 милиграма дневно), за да функционира нормално.

Приемането на достатъчни количества магнезий помага за предотвратяване и лечение на хронични заболявания като болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и мигрена. Ниските нива на магнезий могат да повлияят и на психическото състояние. При дефицит на минерала може да се наблюдават резки смени на нaстроението, лека форма на депресия и тревожност.

След като вече знаете, каква роля играе магнезия за организма ни, е време да разберете и с кои храни да си го набавите
  1. Спанак

Спанакът е един от най-добрите източници на магнезий, тъй като само половин чаша съдържа 78мг от чудодейния минерал. Освен магнезий той съдържа и други ключови хранителни вещества, включително калий, витамин C, фолиева киселина, калций и желязо.

  1. Тиквени семки

Тиквените семки са невероятно здравословни. Освен че съдържат огромни количества от ценния минерал, тиквените семки са източник на здравословни мазнини, калий, желязо и фибри.

  1. Банан

Освен чудесен източник на калий, бананите са и много богати на магнезий. Вкусният жълт плод осигурява и 10% от необходимото количество протеин на ден, засилва метаболизма, осигурява витамин B6 и витамин C, които подсилват имунитета.

  1. Бадеми

Тези ядки са не само вкусни, но са и едни от най-полезните. Бадемите предоставят на тялото ни множество хранителни вещества. Те са богати на протеини, здравословни мазнини, витамин E, и магнезий. В 20 бадема се съдържат около 80мг от ценния за организма минерал.

  1. Черен шоколад

Добре е да знаете, че това горчиво-сладко изкушение също има високо съдържание на магнезий. В 2-3 парченца черен шоколд се съдържат около 50мг от минералът. Също така черния шоколад ще ви осигури и голяма доза антиоксиданти, благодарение флавоноидите, които съдържа.

Източник:lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *