Осем лечебни свойства на ябълковия оцет

Вавилонците първи открили лечебните ползи на оцета още в 5000 г. пр. Хр. като първоначално за направата му използвали палмови плодове. В него накисвали месото, за да се съхрани по-дълго. Древните китайци са използвали оцет от ориз за медицински и козметични цели, а в Япония се е смятал за чудодеен еликсир, чрез който хората съхраняват младостта, силата и здравето на тялото си.

Индийците са прилагали оцета в медицината като са лекували изгаряне, кръвотечения, рани и дори ухапване на змии. В средновековието е служил за дезинфектант на лекарите, които посещавали заразените с чума.

Лечебните свойства на ябълковия оцет са изследвани едва в началото на ХХ век от американския лекар Ф. Джарвис, който изучавайки народната медицина, започва да прилага лечебното средство при различни болести. През 1958 г. издава книга, в която описва ползите от ябълковия оцет „Да живеем 5 пъти по 20 години“.

Удивителното е, че ябълковият оцет е напълно натурален продукт, в който са съхранени всички ценни вещества на плодовете, от които е направен. Той има доказани противовъзпалителни и абсорбационни свойства. Обогатен е с ензими и киселини, получени по време на ферментация. Съдържа един от най-мощните антиоксиданти провитамин А, както и 93 необходими за нормалното функциониране на тялото ензими.

Обогатен е с важни минерали като натрий, калий, магнезий, хлор, сяра, фосфор, мед, желязо, флуор и салиций, редица микроелементи и витамини А, В1, В2, В6, С, Е и Р. Всъщност в някои клиники в Япония и САЩ се използва като мощен съюзник в лечение на стомашно-чревни болести.

Ябълковият оцет понижава риска от сърдечно-съдови болести
Днес сърдечните болести са най-вероятните причини за смъртността на населението. Оказва се, че някои от рисковите фактори на болестта се повлияват от ябълковия оцет. Проучвания върху плъхове показват, че след консумация на киселата течност значително се понижават нивата на холестерола и триглицеридите. Според други проучвания се наблюдава понижаване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор.
Антиоксидантната хлорогенна киселина предпазва LDL-холестероловите частици от окисляване, което помага при борбата и превенцията на сърдечните заболявания. Според някои учени това, което се оказва ефикасно при животните, не винаги има подобен ефект при хората. Единственото доказателство са наблюдения на учените от Харвард, че жените, които използват ябълковия оцет като дресинг към салатата са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечни проблеми.

Ябълков оцет при диабет тип 2
Според изследванията ябълковият оцет помага да се понижат нивата на глюкоза в кръвта, което е необходимо при лечението на хора, страдащи от диабет тип 2. Оцетната киселина има способността да забавя усвояването на въглехидрати. Подобрява се инсулиновата чувствителност и се балансира кръвната захар.

Тялото има способността да произвежда ежедневно инсулин, чрез който се регулира кръвната захар, което помага за лечение на хора с инсулинова резистентност. Препоръчително е да се разтваря една лъжичка ябълков оцет в чаша вода преди всяко хранене. Достатъчно е да се приемат 3 чаши дневно, за да се поддържат нормални храносмилателни процеси.

Ябълков оцет при болести на ставите
Благодарение на високото съдържание на магнезий, фосфор, калций и калий ябълковият оцет е незаменим помощник при лечение на ставни болести. При дефицит на тези важни елементи се влошава състоянието на организма и често се появяват болки в ставите. Наличието на токсини в ставите е причина за редица заболявания, понеже се получава натрупване на съединителна тъкан от метаболични опадъци. Пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет има способността да извежда токсините от тялото и да оптимизира детоксикацията на организма. Ябълковият оцет съдържа огромно количество антиоксиданти и бета каротин, които не позволяват на свободните радикали да навредят на организма. Доказано е, че ябълковия оцет облекчава сковаността и болките в ставите.

Ябълков оцет при газове и подут корем
Много здравни специалисти препоръчват ябълковия оцет като безвредно средство за лечение на храносмилателни проблеми, благодарение на способността му да понижава чревната ферментация и да подобрява храносмилането. За страдащите от подуване на корема, киселини и газове е препоръчителна консумация на разреден ябълков оцет в чаша вода преди всяко хранене. Достатъчна е една супена лъжичка ябълков оцет в чаша студена вода. Ако имате непоносимост към вкуса на оцет може да добавите лъжичка мед.
Ябълковият оцет помага при отслабване
Ябълковият оцет създава усещане на ситост за продължителен период от време, което го прави подходящ съюзник в борбата с наднорменото тегло. Изследванията показват, че активните съставки на ябълковия оцет регулират експресията на гени за ензими, участващи в окислението на мастните киселини. За да се изгори по-голямо количество мастни киселини е необходима по-висока концентрация на ензими в черния дроб. Колкото повече се повишават процесите на окисление на мазнините, толкова по-добър източник на енергия са те, освен това не се натрупват като резерви в мастните депа.

Ябълков оцет при физическа и умствена умора
При физическо натоварване или стрес се наблюдава ускорено покачване на нивата на млечната киселина. Предполага се, че в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която действа като антидот на тази киселина. Според много учени се дължи на количеството калий, ензими и някои аминокиселини, които участват в състава на оцета. Доказано е, че полезните бактерии, калият и пектинът в ябълковия оцет имат способността да ускорят метаболизма. Тези съставки имат способността да подобрят обмяната на веществата.

Ябълковият оцет помага при разширени вени
Продължителното стоене в изправено положение, носенето на тесни дрехи или обувки водят до загуба на еластичността на вените. Появяват се сини възли или така наречени „ въженца“ най-често по краката. Когато клапаните на кръвоносните съдове не могат да издържат на продължителното натоварване се появяват венозни възли, забавя се кръвообръщението и се появяват отоци по краката. Оказва се, че лесен метод за облекчаване на крайниците са разтривки с неразреден ябълков оцет.

Ябълков оцет за здрава кожа
Употребата на ябълков оцет в козметиката се използва в традиционната медицина на много народи. Той е прекрасно средство за почистване на кожата, както и за лечение на малки възпаления. Препоръчва при лечение на мазна и проблемна кожа, понеже има високо съдържание на витамини, антиоксиданти, ферменти и микроелементи, необходими за клетъчното хранене на епидермиса.

В състава на ябълковия оцет участват 16 аминокиселини, които стимулират клетъчната регенерация и производство на колаген, което допринася за еластичността на кожата и по-младия и вид. Ефикасно средство е и при поява на акне. Не позволява да се развиват патогенни микроорганизми и неутрализира локалните възпаления.

Въпреки огромните ползи за организма е възможно да се появят и странични ефекти от употребата на ябълков оцет. Не се препоръчва консумация в неразредено състояние. Изследванията показват, че оцетните киселини в завишени дози могат да навредят на бъбреците, дори на напълно здрави хора. Спазвайте точни препоръки за дозировката, ако сте решили да се лекувате с народна медицина. Консултирайте се с лекар, ако страдате от язва, колит или гастрит, понеже повишената киселинност може да доведе до раздразнение.

Източник: agronovinite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *