Ползите от Слънчевата светлина

Много хора обичат слънцето, заради топлото усещане, което оставя по кожата или заради възможността да имат хубав тен. Слънцето има много предимства з анашето физическо и психическо благосъстояние. Но е истина, че твърде много директно излагане на слънчевите лъчи може да бъде вредно, причинявайки рак и преждевременно стареене на кожата. Затова намирането на правилния баланс е от ключово значение.

Ето някои от ползите, които ни носи слънцето:

Повече енергия

Чувствате се уморени, въпреки че сте спали дълбоко цяла нощ? Просто излезте навън и погледнете нагоре. Да бъдеш на слънце е ефективен начин да се чувстваш по-енергичен, особено сутрин.

Витамин D

Слънцето е най-известният източник на витамин D. Витаминът действително функционира като хормон и всяка отделна клетка в тялото има рецептор за него, поради което засяга много функции и процеси, свързани със здравето и щастието на човека. За да получите достатъчно витамин D, е необходимо да прекарвате около 10-15 минути на слънце на ден.

Добро настроение

Слънцето и серотонинът, “хормонът на щастието”, вървят ръка за ръка. Не влизайте в порочен кръг на мрачно настроение, умора и мързел. Едно от най-лошите неща, които можете да направите за тялото си, е да останете в къщи в продължение на дни в такъв момент. Излезте на слънце и ще се почувствате по-щастливи само след няколко минути. Слънчевата светлина доказано помага за зимната депресия.

По-добър сън

Излагането на слънчева светлина през деня спомага за поддържането на циркадните ритми и повишава нивата на серотонин, което от своя страна ви помага да заспите по-лесно, да се насладите на по-добър нощен сън, както и да се събудите по-освежени. Производството на серотонин в мозъка помага на човек да остане спокоен и фокусиран.

Предотвратява рак

Излагането на слънце и синтезирането на достатъчно количество витамин D е възможно да предотвратят рак. Изследване, свързано с дефицитa на витамин D при пациенти с рак на дебелото черво в Ню Йорк и Ню Мексико, показват, че в Голямата ябълка има три пъти по-голяма честота на рак на дебелото черво. Изследванията показват също, че има и връзка между дефицита на витамин D и рака на гърдата.

Без болка

Излагането на слънчева светлина е добро не само за настроението ви, но може да помогне за облекчаване на болката. Според изследванията, това се дължи на противовъзпалителните ефекти на витамин D.

Здравето на костите

Витамин D стимулира производството на калций, така че не е изненада, че слънцето е полезно за тях. Но по-новите проучвания показват, че всъщност има пряка връзка между костната плътност и нивата на витамин D3.

По-нисък риск от Алцхаймер

Дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер при възрастните хора, показват проучванията. Участниците в проучването, които са били в групата с умерен дефицит на витамина, са с 69% по-голяма вероятност да развият болестта на Алцхаймер. Този брой скача до 122% за тези с тежки дефицити.

... и множествена склероза

МС се среща по-често при хора, живеещи по-далеч от екватора, а изследванията показват, че ранното излагане на слънчева светлина в живота може да повлияе на риска от развитие на МС.

Здрава имунна система

Слънчевата светлина захранва Т-клетките, които играят централна роля в имунитета. Ниските нива на синята светлина, намиращи се в слънчевите лъчи, карат Т клетките да се движат по-бързо, а това помага за борба с инфекциите.

Помага при загуба на тегло

Човешкото тяло има добри и лоши мазнини. Бялата мастна тъкан (считана за лоша мазнина, защото съхранява калориите, необходими за енергия), има тенденция да се свива под въздействието на синята светлина на слънцето, според изследване. Когато попадне под кожата и достигне мастните клетки, липидните (мастни) капчици стават по-малки и напускат клетката. Това означава, че тялото съхранява по-малко мазнини.

По-добро здраве на очите

Не гледайте към пряката слънчева светлина, разбира се! Поне 30 минути на ден, на светлина, без очила стимулира фоточувствителните клетки на очите и помага при преумора.

Поддържа ни мотивирани

Много хора пренебрегват това, но слънцето и светлината, които докосват лицето и кожата ни, дават мотивация и вдъхновение. Ако се чувствате тъжни и се нуждаете от малко стимул и вдъхновени за нещо – независимо дали става дума за работа, писане на есе, проект, дайте шанс на слънчевата светлина. Просто излезте навън, когато времето е хубаво, и ще усетите как ставате по-активни и мотивирани.

Източник: profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *