Прегръдката

Средната продължителност на една прегръдка е 3 секунди. Но учените са открили нещо удивително. Когато прегръдката между двама души трае 20 секунди, тя има терапевтичен ефект върху тялото и ума. Причината е, че се отделя хормонът окситоцин, също познат като “хормона на любовта”. Той носи много ползи за нашето физическо и умствено здраве, помага ни да се отпуснем, да се чувстваме сигурни и спокойни. И най-хубавото е, че можем да се възползваме от този чудесен начин да се почувстваме добре всеки път, когато държим бебе в ръцете си, танцуваме или просто прегърнем приятел.

Известен цитат на психотерапевта Вирджиния Сатир е: “Нуждаем се от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Нуждаем се от 8 прегръдки на ден, за да се поддържаме във форма. Нуждаем се от 12 прегръдки на ден, за да израстваме.”

Ето и някои от научно подкрепените причини, заради които е добре да се прегръщаме по-често:

1. Стимулира отделянето на окситоцин

Окситоцинът е невротрансмитер, който въздейства на лимбичната система в нашия мозък, като повишава чувството на удовлетворение и намалява тревожността и стреса. Този хормон е една от причините да сме тук днес, тъй като се отделя по време на раждане, карайки нашите майки да забравят болката и помагайки им все още да ни обичат. Ново изследване от Калифорнийския университет предполага, че окситоцинът има подобен ефект и върху мъжете, правейки ги по-привързани и по-добри в създаването на междуличностни отношения. Освен това, драстично увеличава либидото и сексуалното представяне на участниците в изследването.
Когато прегърнем някого, оксотоцинът се отделя е нашето тяло от хипофизата, намалявайки както сърдечния ритъм, така и нивата на кортизол. Кортизол е хормонът, отговорен за стреса, високото кръвно налягане и свързан със сърдечните заболявания.

2. Развива търпението

Връзките се подобряват, когато хората отделят време да оценят и изразят благодарност един към друг. Прегръдката е един от най-лесните начини за покажем признателност и благодарност спрямо другия. В това забързано ежедневие, в което живеем, ние непрекъснато тичаме към следващата задача. Като забавим и отделим момент за искрена прегръдка, ние помагаме на себе си, на другите и развиваме вътрешно търпение.

3. Предпазва от болести

Привързаността и прегръдката имат пряко влияние върху намаляването на стреса, което предотвратява много болести, облекчава симптомите на автоимунни заболявания, намалява нивата на кръвна захар при деца с диабет и подсилва имунната система на хора, болни от рак.

4. Стимулира тимусната жлеза

Прегръдката укрепва имунната система. Лекият натиск върху гръдната кост стимулира тимусната жлеза, която регулира производството на бели кръвни телца, които от своя страна ни поддържат здрави.

5. Общуване без думи

Почти 70% от общуването е невербално. Един жест или прегръдка е чудесен начин да изразим себе си без думи. Не само човекът отсреща ще почувства любов и грижа, но ще предаде това усещане и на хората около себе си.

6. Самочувствие

Прегръдката повдига самочувствието, особено у децата. От момента, в който сме родени, докосването на нашето семейство ни показва, че сме обичани и специални. Асоциирането на себеуважение и тактилните усещания от ранните ни години се запечатват в нервната ни система като възрастни.

7. Стимулира отделянето на допамин

Всичко, което човек прави, е свързано със запазването и увеличаването на допамин. Ниските му нива играят роля в невродегенеративни болести като Болестта на Паркинсон, както и в афективните разстройства като депресията. Допаминът ни кара да се чувстваме добре и мотивирани, а прегръдките стимулират отделянето му в мозъка.

8. Стимулира отделянето на серотонин

Протягането на ръце за прегръдка освобождава ендорфин и серотонин, които носят удоволствие, намаляват болката и тъгата, намаляват вероятността за сърдечносъдови заболявания и подпомагат поддържането на здравословно тегло. Дори прегръщането на животни има успокояващ ефект и намалява стреса.

Дългите прегръдки подобряват настроението, отношенията с любимите хора и създават щастие.
Прегърнете със сърцето си!

best practice.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *