Терапия основана на четирите природни елемента

За да се справяме с многобройните предизвикателствата на съвременния живот, трябва непрекъснато да се зареждаме със свежа енергия. За целта правилното дишане е от жизненоважно решение. Хубавият чист въздух е първото и основно средство за живот, както и носител на жизнения еликсир прана. На второ място, нуждаем се от достатъчно прясна вода, защото ожадняваме много по-бързо, отколкото огладняваме. Имаме нужда и от много повече слънце. Нашата майка Земя ни е необходима по много причини, не на последно място затова, защото при днешния забързан начин на живот имаме нужда да пуснем корени и да се заземим.

ДОСТАТЪЧНО ЧИСТ ВЪЗДУХ

Наистина, въздухът е способен да сътвори чудеса: само няколко дълбоки вдишвания и издишвания ни изваждат от състоянието на симпатикотонен стрес и отпуска тялото ни в парасиматичен режим. Толкова е лесно да се възползваме! Вместо да се напрягаме и да изтощаваме имунната си система, просто трябва подчертано бавно да вдишваме и да издишваме няколко пъти и по този начин да я подсилим. Днес мнозина дишат бързо и плитко.

ДОСТАТЪЧНО КАЧЕСТВЕНА ВОДА

Водата е напитка номер едно, на която отстъпват всички останали напитки. Дори добре функциониращият и балансиран организъм без достатъчно количество вода не може да изпълнява ваните си задачи – а именно да отделя шлаки и токсини. Обикновено два литра на ден стигат, особено когато се поемат и много сокове и клетъчна вода от растителни храни.

СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА И ОГНЕНИЯТ ЕЛЕМЕНТ

Науката доказа, че в организма ни има много повече рецептори за витамин D, отколкото се предполагаше до сега.
Ние се нуждаем от слънце дори само защото имаме нужда от много витамин D. Но освен това – за да водим слънчев и благоразумен живот. От това особена нужда има имунната ни система! Всеки изпитва желание да излезе на светло в буквален, както и в преносен смисъл. Иска да стои откъм слънчевата страна на живота. Това е валидно особено през пролетта, когато слънчевите лъчи истински набират сила.
И така съветът ми живейте със слънце в сърцата – а как би могло то да попадне там, ако не го пуснем? Прекарвайте много време откъм слънчевата страна на живота и колкото може повече търсете, вместо да избягвате Слънцето.

ЗАЗЕМЯВАНЕ

В медицината познаваме елемента Земя най-вече под формата на лечебна почва като зеолитна или диатомична пръст. Почти всички животни поглъщат почва, а заедно с нея и витамин В12.
Много важно и лесно осъществима е за хората ходенето бос. Във всеки случай е по-полезно да стъпваме боси по Майката Земя, отколкото по асфалт или бетон. От нея получаваме изобилие от електрони, а атакуващите армии свободни радикали в днешния стресиран живот търсят точно това. Но ако отнемат електроните от други молекули в организма, те нанасят значителни щети. Така че нека им предоставим достатъчно електрони директно от извора, като ходим боси. Прекаленото количество свободни радикали се превръщат в проблем, дори в катастрофа за системите на организма, включително за имунитета.

Който редовно ходите бос, получава и допълнителна облага, а именно -безплатен масаж на рефлексите зони на ходилата. Тъй като всички органи имат своето съответствие върху стъпалата, цялото тяло се масажира.
Босото ходене осигурява всекидневно заземяване, което ни снабдява с по-стабилна основа на живота и базисната сила, отколкото си представяме.


ДУШЕВНО ИЗМЕРЕНИЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ
Добрият контакт с елемента въздух ни доближава до света на идеите и фантазиите, окрилява мисленето.

Слънчевият елемент внася въодушевление.
Елементът Вода ни свързва с дълбините на емоционалните светове. Преди всяко хранене можем да измием ръцете си с невинност, а със сутрешния душ да отмием нощта и всичко онова, от което не се нуждаем за новия ден.

Елементът Земя е родината на нашите корени, дава ни почва под краката, подхранва ни както в буквален, така и в преносен смисъл. В него намираме опора и стабилност.

Източник: “Защита от инфекции” Рюдигер Далке

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *