ШРИ СВАМИ: КЛЕТКИТЕ НИ ЧУВАТ ВСЯКА НАША МИСЪЛ


Нашето тяло е свързано вътрешно с нашия разум, или по-скоро, тялото е отражение на нашия разум; това е грубата видима форма на невидимия разум. Ако ви боли зъб, ухо, или корем, разумът ви веднага реагира на тази болка, казва индийският гуру и автор на 300 книги Шри Свами Шивананда (1887-1963).
Ето и неговите интерсни философски и холистични схващания за невидимия път на болестите, кармата и силата на мисълта да определя физическото и психическото ни здраве, както и нашата съдба.
Той спира да мисли правилно, той е притеснен, възбуден и развълнуван. Ако разумът ви е в депресия, тялото не може да функционира правилно. Заболявания, които причиняват вреда на нашето тяло се наричат вторични; а желанията които причиняват вреда на нашия разум, се наричат първични или психични заболявания. Нашето психично здраве е по-важно от физическото.


Ако разумът е здрав, тялото също е здраво. Ако разумът е чист и са чисти мислите, вие се освобождавате от всички болести, първични и вторични.


Мислите развиват личността
Възвишените мисли издигат ума, а сърцето се разширява; неблагородните мисли възбуждат разума и са отговорни за болезнени и тъмни усещания. Тези, които имат поне малък контрол над мислите си, имат спокоен, дълбок глас, уравновесеност, красиво, очарователно лице, а очите им са блестящи. С нашите мисли ние може да се вдъхновим и да си изгради самочувствие, добра представа за себе си, и почти всяка друга характеристика, присъща на силна личност. Промяната на начина на мислене може да допринесе за създаването и елиминиране на навици, убеждения и способности.

Мислите нарушават физиологията.
Всяка промяна в мисленето създава вибрации в менталното тяло, което се отразява на физическото тяло, предизвиквайки мозъчна активност. Тази активност в нервните клетки предизвиква различни електрохимични промени. Силни чувства като омраза, завист, тревожност, пристъпи на гняв, всъщност разрушават клетките на тялото и причиняват сърдечни заболявания, чернодробни, бъбречни, стомашни и т.н.


Всяка мисъл, емоция или дума произвеждат силни трептения във всяка клетка на тялото и оставят силно впечатление там.
Ако знаете начин за привличане на противоположни мисли, можете да водите щастлив и хармоничен живот с мир и сила. Мисли за любовта неутрализират незабавно мисли за омраза.

Мисли за смелостта служат като силна противоотрова срещу мисли на страх. Мислите имат драматичен ефект върху тялото ви.

Тъга и радост, самочувствие и сдържаност, веднага рефлектират върху тялото ви. Всяка клетка в тялото страда, или расте, получава импулс за живот или за смърт, всяка мисъл, която идва в ума ви обикновено се превръща в образ на това, което мислите в по-голямата част от времето.


Когато умът се насочва към определени мисли и се спира върху тях, се създават определени вибрации на материята, и колкото по-често се създават такива вибрации, вероятността за тяхното повторение и създаване на навици нараства.

Тялото следва ума и имитира промени в него.


Мислите създават среда.
Често се казва, че личността на човек зависи от околната среда. Но, всъщност, това не е вярно. Фактите показват друго. Много от най-великите хора в света са родени в бедност и неблагоприятни условия, родени са в гетата и в мръсни условия, но са получили най-високия статут в света.
Не забравяйте, че във вашата слабост е заключена сила. Бедността има своите достойнства, тя внушава смирение, сила и издръжливост, като същевременно луксът създава мързел, гордост, слабост, както и всички видове лоши навици. Не се оплаквайте от лоша среда. Създайте си свой собствен вътрешен мир и околна среда. Човек, който се опитва да се развива и да израства в неблагоприятни условия, е действително много силен човек. Нищо не може да го разколебае. Той има силни нерви. Човек не зависи от околната среда и обстоятелствата. Той може да следи и да ги променя в зависимост от своите способности, характер, мисли и добри дела.

инфо: lechiteli.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *