12 СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ПУСНЕТЕ МИНАЛОТО И ДА ПРОДЪЛЖИТЕ НАПРЕД

“Да пуснеш нещо да си отиде, не означава да избягаш от отговорност. Да пуснеш означава да си позволиш да БЪДЕШ. Когато се отдадем на състрадание, нещата се оправят от само себе си” – Джак Корфийлд

Живеенето с болката, преживяна в миналото, не проправя път към бъдещето. Пресъздаването на тежки моменти отново и отново не променя случилото се, нито прави нещата по-леки за нас, точно обратното, лишава ни от възможността и правото да продължим напред.

В някои случаи, особено когато става дума за миналото, всичко, което можете да направите, е да приемете това, което се е случило – каквото и да е то, и да го пуснете да си тръгне. Тази стъпка ще промени всичко. Трябва да се откажете от това, което ви причинява болка, дори когато ви се струва непосилно. Решението да се задържите в миналото ще попречи не само да продължите напред, но и да се погрижите за себе си.

Странно е, но болезнените чувства могат да бъдат много удобни, особено ако те са всичко, което познавате. Някои хора се затрудняват да се откажат от болката си или от други неприятни емоции от своето минало, защото вярват, че тези чувства са част от тяхната самоличност. В някои отношения те може би не знаят кои са без болката си. Точно заради това е невъзможно да се откажат от нея.

Ако ви е трудно да се откажете от миналото, от лоши отношения и погубваща ви реалност, тези 12 съвета могат да ви помогнат:

Осъзнайте, че отношенията, които ще имате в бъдеще, ще бъдат различни от тези, които сте имали в миналото.

Трябва да приемем човека, който сме в този момент, както и хората около нас – такива, каквито са. Трябва да разберем, че нещата невинаги вървят по план – всъщност те почти никога не се случват така, както сме ги планирали. И това не е нещо лошо.

Ако осъзнаете себе си и своята роля във взаимоотношенията си с околните, то те ще се подобрят, но това не означава, че няма да се наложи да приемете и някои неприятни факти за хората в живота си – което също не е фатално. Правете разлика между малките и големите недостатъци в характера, светогледа и начина на живот. С малките можем да живеем и дори постепенно да започнем да ги приемаме, при големите – нещата са по-различни – те изискват мерки. Все пак в случая не говорим за токсични, а за нормални човешки взаимоотношения, за чието процъфтяване са изключително важни благодарността, признателността и доверието.

 Приемете, че понякога нещата просто не зависят от нас.

Очакванията, които имаме за даден човек и връзка, имат силата да ни задържат в определени отношения заради страха от крайния резултат – че ще останем сами, или заради надеждата, че нещата могат да потръгнат. Но в живота няма гаранции и често – въпреки усилията ни, резултатите ни разочароват. Когато очакванията ни са излъгани, трябва да реагираме рационално и по подходящ начин. Понякога това означава да поставите граници, а друг път – просто да се откажете и да продължите напред.

Не се самоограничавайте.

Ръководени от грешни и самоограничаващи убеждения, много хора си поставят сами граници – на способностите, мечтите, щастието си.

Казват си, че “никога не биха могли да направят това!” или че “едва ли подобно щастие би се случило точно на тях”. Но ако сте убедени в това, вие наистина никога няма да постигнете целите си. Отворете ума си и повярвайте в себе си. Много хора ще ви кажат, че не можете да го направите. От вас зависи да им докажете, че грешат.

Осъзнайте: не можете да контролите другите

Можете да контролирате само себе си и своите действия. Не можете да промените друг човек, така че не губете време и енергия, опитвайки различни трикове. Може да заявите ясно кои са постъпките или отношението, което ви наранява или ви кара да се чувствате некомфортно, но само това – оттук нататък топката е в ръцете на човека до вас.

Тревожете се само за това, което вие мислите за себе си.

Освободете се от зависимостта си към чуждото мнение и одобрение. Съобразявайте се най-вече с това, което вие самите искате, и това, което е важно за вас. Помнете, че винаги ще има хора, които няма да ви харесват, независимо от нещата, които правите, за да промените мнението им. Но това е нормално, нали – и вие не харесвате някои хора. Осъзнайте, че чуждото неодобрение е проблем, само когато ние го приемаме като такъв. Единственото, на което истински трябва да обърнете внимание, е това, което искате вие самите.

Както каза Махатма Ганди: “Щастието е, когато това, което мислите, това, което казвате и това, което правите, е в хармония”. Не можете да живеете според вашите ценности, ако живеете за одобрението на другите.

Не бъдете прекалено самокритични.

Допуснали сте грешка или сте казали нещо глупаво? Всичко е наред! Грешките ни помагат да израстваме, затова – приемайте ги като уроци и не бъдете твърде строги към себе си. Човешко е да се греши и е толкова нормално понякога да правим или казваме глупави неща.

Приемете нещата, които не можете да промените.

Спрете да желаете нещата да са такива, каквито са били някога. Бъдете в настоящия момент. Това е мястото, където се случва животът. Не можете да промените миналото, но можете да работите днес, за да имате по-добро бъдеще.

Не приемайте нещата твърде сериозно.

Това ще ви позволи да се отпуснете и да се насладите на пътуването на живота. Смейте се на себе си и със себе си през цялото време.

Правете неща, които ви плашат.

Страхът ни пречи да вършим толкова много неща, защото затваря мислите ни за възможности за нашето бъдеще и ни блокира в зоната ни на комфорт. Повечето страхове ни изпълват със съмнения и колебания, които ни затварят. Колкото повече правите, за да излезете от зоната си на комфорт, толкова повече страхове ще победите. За да растете, правете и неща, които ви плашат!Имайте смелостта да бъдете себе си.

Имайте смелостта да защитавате своята собствена позиция и да споделяте с другите това, което мислите и чувствате. Бъдете себе си и изразявайте личността си без страх, без притеснение дали ще бъдете харесани и одобрени. Изразяването на себе си повишава самоуважението, но също така подобрява взаимоотношенията ви с околните.

Позволявайте си да чувствате и отрицателни емоции.

Независимо дали сте загубили близък човек заради смърт, или раздяла, уважете правото си да скърбите. Опитвайки се да пренебрегнете негативните си емоции, ще удължите страданията си. Загубата е трудна за преодоляване, затова е добре да си позволите да ви боли и да бъдете тъжни. Осъзнайте, че трябва преминете през целия процес на скърбене, за да можете да продължите напред.

Прощавайте.

Яростта и нежеланието да простите ще ви държи заключени в миналото и ще ви попречи да продължите напред с живота си.

Запомнете: Когато прощавате, вие не го правите за другите, вие го правите за себе си. А ако няма причина да останете, простете и оставете всичко зад гърба си.

Карл Юнг казва: “Аз не съм това, което ми се случва, аз съм това, което избирам да стана” – много поучително, нали?

Опитайте се да се откажете от това, което ви дърпа назад. Осъзнайте, че не сте това, което другите хора казват, че сте. Вие не сте вашата болка, вашето минало или вашите емоции.

Да бъдеш в състояние да пуснеш миналото, изисква силна вяра в себе си и собствените сили, а в същото време е единственият начин да продължиш да се развиваш и да бъдеш щастлив. Оставете миналото зад гърба си, бъдете в настоящия момент, защото това е единственото място, където можете да изградите бъдещето, за което мечтаете и което заслужавате.

Източник: psychologytoday.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *