Как йога влияе на лимфната система?

Знаете ли, че йога оказва изключително благотворен ефект върху лимфната система.

Благодарение на лимфната си система тялото ни успява да елиминира бактирии, токсини и отпадъци от нашето тяло. Тя създава връзка между имунните клетки, чрез които те улавят възпалителните реакции в тялото.

Лимфните възли са имунни центрове разположени по цялото тяло, но има три зони, чийто имунен отговор е изключително важен: врата, подмишниците и корема и имено тук йога може да бъде особено полезна.

Първите две области съдържат лимфни възли точно под кожата, докато коремът съдържа по-дълбоки лимфни възли в целия храносмилателен тракт. Тези лимфни възли са важни за подпомагане на улавянето на патогени, така че имунната система да може да стимулира защитната реакция. Изследванията обаче показват, че лимфният поток също е важна част от здравия имунен отговор

Една интелигентно създадена система, повърхностните лимфни възли са стратегически събрани около ставите, за да позволят промените в налягането с движение, за да улеснят лимфния поток през възлите, като ги къпят в имунни клетки. Лимфната система зависи от това променящо се налягане, за да изпомпва лимфната течност през системата с клапани, които поддържат течностите да се движат в една посока. Потокът през тези възли е това, което задвижва способността ни да изградим имунен отговор и да алармираме за други необходими имунни клетки

Всякакъв вид практика на движение (нежна или енергична) може да действа като важна помпа за тази система, но йога може да бъде особено полезна със способността си да бъде както специфична за тези събрани лимфни области, регулирайки дишането като помпа, така и помагайки за регулиране стрес, за който знаем, че може да намали имунния отговор. Йога добавя компонент на леко компресиране на някои от тези по-повърхностни лимфни възли, за да стимулира циркулацията на лимфната течност тук.

Обръщанията на тялото добавят мощна помощ към лимфния поток на крайниците и торса, които работят срещу гравитацията. Използването на упражнения за диафрагмено дишане и движения, насочени към дишането, в йога практика помагат да се увеличат ефектите върху лимфните пътища, тъй като диафрагмата действа като централна помпа за по-дълбоките лимфни пътища.

Източник: drax.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *