РАЗКАЗ ЗА НАЧАЛОТО НА EДНО НОВО ИЗЖИВЯВАНЕ

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ТОВА ЧИСТО НОВО ИЗЖИВЯВАНЕ – ПЪРВА ПРАКТИКА ПО ЙОГА!

Нямаш представа какво ти предстои. Толкова снимки и разкази си видял и чул, че си между любопитен, объркан, притеснен. Някой те е посъветвал, насърчил или ти е обяснил колко много му е помогнала йога, че си се мотивирал да опиташ.

На постелката си. Какво ще последва? Дали не направи грешка е въпросът, който се върти в главата ти.

Практиката започва. Притеснението още те владее, но скоро след началото усещаш как вниманието ти започва да се обръща в една непозната за теб посока – ТВОЕТО ТЯЛО.

Да, обличаш го, грижиш се да е чисто, следиш килограмите му, но си пропуснал да го ЧУВСТВАШ.

Още с първите движения, осъзнаваш колко напрежение има в областта на врата, раменете, гърба, тазобедрени стави…. Изненадан си! Не си забелязал.

Да, усещаш умората, понякога и лека болка. Да, знаеш, че не успяваш да се движиш достатъчно, но не си разбрал, колко всъщност много е понесло тялото.  Сега чуваш страданието му преди всяка асана и облекчението след нея.  Осъзнаваш как му олеква, движенията стават все по-плавни, меки и гъвкави.

Всяко влизане и излизане от асана е съпроводено от дъха, вдишване и издишване.

Разбираш, че си дишал по навик, дори не си забелязвал как се случва.

Сега обаче е различно. „Вдишах ли? Издишах ли?

Но как да удължа дъха, за да съпътства асаната и да придружи прехода ми от едната позиция в другата?

Колко много мога да отворя белите дробове!!!“

Имаш усещането, че въздухът има вкус – приятен, лек и топъл. Шокиран си, защото никой не ти е насочвал досега вниманието към начина, по който дишаш.

В моментите, в които спираш и оставаш концентриран само върху дъха, осъзнаваш как приятно спокойствие обхваща същество ти. Можеш да останеш така дълго време, наслаждавайки се на потоците на дъха, които изпълват тялото и после го напускат.

Докато наблюдаваш тялото и дъха, улавяш как натрапчивите и досадни мисли от ежедневието по конкретни теми са се отдалечили, не са на дневен ред. Тогава се питаш, възможно ли е да е имало толкова приятен начин да се справяш с тях, как не си го открил досега. В този момент те дори не ти се струват толкова драматични, както обичайно .

Чувстваш тялото си. То е топло, подвижно, пълно с енергия, благодарно!

Мисълта ти е спокойна, ясна и се усещаш възстановен.

„Захвърлил“ си познатото бързане и безпокойство и се радваш на плавността и уравновесеността си. Колко дълго си търсил това усещане, време само за теб и колко много го заслужаваш.

Отпуснал си тяло върху постелката си, с което предполагаш, че това изживяване свършва, не може да очакваш повече, та то е съвършено… Но … Практиката продължава.

Не си подозирал, но като че ли е напълно естествено, защото искаш още малко от времето за уединение и спокойствие, за да му се донасладиш.

Гласът на преподавателят насочва вниманието ти към отделните части на тялото и докато осъзнаваш всяка една от тях и я отпускаш все повече и повече, знаеш, че никога не си бил по-близо до себе си и в толкова силна връзка с начина, по който си усещал цялостта си – ум, емоции, тяло.

Всичко има начало и край, но този край го чувстваш като начало, начало за отношението на теб към теб самия.

Искаш да се върнеш! Дали ще го направиш, зависи само от…ТЕБ!

Мария Чолакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *