Смисълът на Живота?

Преди години един въпрос започна да занимава съзнанието ми и сега продължавам често да си го задавам, защото ми действа отрезвяващо в суматохата на ежедневието – Какъв Е СМИСЪЛЪТ на ЖИВОТА?
Колкото по-често си го задавам, толкова по-ясно изплуват други въпроси като: Как да предам смисъл на живота си? С какво да го изпълня, така че да удовлетворява мен? Какво искам да има в него като преживяване, общуване, опит, съграждане?
Осъзнавам, че изгубени в рутината на ежедневието, раздуваме многократно предизвикателствата, с които ни среща живота и потъваме в собственото си отчаяние, самосъжаление и оправдания за толкова дълго време, че забравяме за правото ни на избор да ги изживеем и да излезем от тях. Избор да погледнем на Живота от различна гледна точка, така че да видим реалността без изкривеността на субективния си драматизъм и собственото си черногледство.
Питаме ли себе си, кой съм аз? Какво правя? Защо го правя? Какво ми носи това? А осъзнаваме ли времевата ограниченост на живота, който имаме сега?
Онези, които търсят сърцевината си, когато си зададат тези въпроси, ще уловят безсмислеността на оправданията и нищоносенето на отлагането да си Щастлив.
Защото можеш във всеки момент да откриеш поне една причина да бъдеш Щастлив, ако ПОИСКАШ!
Щастлив, че си Жив!
Щастлив, че можеш да изпълваш дните си с радост, понякога за най-малки неща, понякога за големи, но винаги желаещ да го правиш!
Щастлив, че имаш своята вяра, своята лична подкрепа, своето разбиране, своята решимост да се подобряваш, да израстваш, да излизаш от задушанащите граници на дребнавостта и да откриваш в себе си крехкостта на смирението, че даваш най-доброто, на което си способен.
Щастлив заради очарованието на търпението да изживееш процеса на промени в теб и около теб и ПРИЗНАТЕЛНОСТТА към СЕБЕ СИ за смисъла, който придаваш на съществуването си.

Мария Чолакова

One thought on “Смисълът на Живота?

  1. Мимка,
    колко силно ме вълнува и мене този велик и вечен въпрос.
    Прекрасно си го написала. След много години на лутане и търсене, сякаш усещам, че не идваме на този свят с някакъв предварително зададен смисъл или мисия …. По-скоро смисълът на живота ни е … да му придадем смисъл. От нас зависи. И няма нужда да търсим големи и велики проявления на смисъла. А да придаваме смисъл на всеки малък момент и на всяко малко нещо …
    Щастлива, че съм част от твоя свят те прегръщам и ти пожелавам светли и радостни мигове да изпълват живота ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *