Четирите природни елемента и как силата им да бъде на наша страна

Най-чаровното в будистката философия е, че разглежда всичко в тясна взаимовръзка, нищо не функционира отделно, външното и вътрешното се намират в състояние на непрекъсната обмяна. Затова и човекът се възприема като част от цялостната природа, от Земята и от Вселената, която се състои от елементите Въздух, Огън, Земя и Вода и Пространство взаимодействащи и в нашия собствен организъм.

От равновесието на тези елементи зависи здравето както на човека, така и на всичко, което живее и изгражда Вселената.Всъщност, дори да не се замисляме често върху темата, природните елементи Огън, Земя, Въздух и Вода оказват огромно влияние върху нашия живот, върху изборите ни, житейския ни път и осмислянето му. Затова е важно да разберем повече за ролята и тяхното проявление и как силата им може да бъде на наша страна.

Eлементът Земя ни прави по-устойчиви и символизира всичко, което създава физическото тяло. Този елемент е материалната ни връзка със света. Чрез него ние се стремим да предизвикаме спомени и сетивни възприятия. Tова са нашите препратки към изображения, звуци и усещания, които ни карат да се чувстваме по-силни, стабилни и спокойни. Елементът ЗЕМЯ владее зодиакалните знаци ДЕВА, КОЗИРОГ и ТЕЛЕЦ.

Елементът Огън касае всяка наша емоция, всеки импулс, всяко чувство и всяко съзидателно движение. Докосването на всяко същество до друго е под влиянието на този елемент. Любовта е невъзможна без топлината на огъня. Огънят, слънцето и светлината са навсякъде, и от нас зависи до колко искаме да ги внесем в живота си. Главното при взаимоотношенията ни с тази природна стихия е да внимаваме да не я предозираме, защото тогава има риск да се изгорим. Елементът Огън владее зодиакалните знаци ОВЕН, ЛЪВ и СТРЕЛЕЦ.

Eлементът Вода се свързва с нашето подсъзнание и интуиция. Когато съзерцаваме водата извън нас, ние виждаме, чуваме, усещаме и свързваме образи. Благодарение на този елемент можем да свържем знанието със своя жизнен опит и със спомените си. Елементът Вода владее зодиакалните знаци РАК, СКОРПИОН И РИБИ.

Елементът Въздух е нашата връзка с космическото дихание. Благодарение на него между вътрешната и външната ни природа няма граница. Този елемент е символ на нашата ментална дейност. От въздушния елемент се учим да споделяме с другите. Учи ни и на благодарност. Въздушните хора са катализатор и благодарение на тях ние получаваме способността да разбираме желанията на другите и да се сливаме с обкръжаващия ни свят. Въздушният елемент владее зодиакалните знаци БЛИЗНАЦИ, ВЕЗНИ И ВОДОЛЕЙ.

Източник: https://www.soulelements.eu/chetirite-elementa-blog.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *