Защо смехът е полезен за здравето

Смехът може да не е най-доброто лекарство, но е много полезен. Неговото влияние върху организма може да се сравни с ефекта от подходяща диета и упражнения – помага за поддържането на добро здраве, пише „Тайм“.

Това е мнението на д-р Лий Бърк от университета „Лома Линда” в Калифорния, който е изучавал в продължение на три десетилетия влиянието на смеха върху мозъка и тялото.

Според Бърк нашето съзнание, хормоните и имунната ни система постоянно комуникират по между си. Това влияе на всичко – от настроението ни, та до начина, по който нашият организъм успява да отблъсне болестите.

Да вземем за пример мъката: „Скръбта увеличава производството на т.нар. хормони на стреса. Това потиска имунната система и може да доведе до развитие на заболяване“, обяснява д-р Бърк.

Защо споменаваме „стрес“ в статия за смеха? „Защото смехът предизвиква точно противоположни реакции в организма – абсолютно противоположни на ефектите от стреса в тялото“, допълва специалистът.

Според експерта смехът спира освобождаването на стресовите хормони (като кортизол). В същото време обаче стимулира производството на други хормони – като допамин, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.

Мислете за смеха като за ин, а за стреса – като за ян, продължава д-р Бърк.


Защо смехът е полезен за здравето
Източник: Thinkstock/Gulval

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *