Чували ли сте някога за думите на Хипократ: “Ходенето пеша е най-доброто лекарство за човека.”? Тази дейност, в комбинация с добрия сън и здравословното хранене, може да помогне да избегнете посещението при лекаря. Разходката в продължение на 15-30 минути дневно подобрява не само външния вид, но и здравето. Тя може да бъде от полза за ума и тялото. Поради тази причина ви представяме списък с ползи от ходенето пеша всеки ден.

Здравни ползи от всекидневното ходене
Позитивни мозъчни промени
Проучванията показват, че аеробните упражнения с ниска степен на интензивност, като ходенето, предотвратяват ранна деменция, намаляват риска от болест на Алцхаймер и подобряват цялостното психично здраве. Освен това способстват за поддържане на високи нива ендорфин и редуциране на стреса.

Подобряване на зрението
Макар очите да изглеждат като последното нещо, с което трябва да свързваме краката, ходенето в действителност подобрява тяхното здраве. То дори помага в борбата срещу глаукомата чрез облекчаване на очното налягане.

Превенция срещу сърдечносъдови заболявания
Според Американската сърдечна организация, ходенето пеша е не по-малко ефективно от бягането, когато става въпрос за превенция на сърдечносъдови заболявания. Тази дейност подобрява кръвообращението и помага за намаляване на холестерола и кръвното налягане.

Доказано е, че редовното ходене пеша намалява риска от сърдечни заболявания. Според проучване, публикувано в Journal of American Geriatrics Society, мъжете и жените над 65-годишна възраст, които ходят най-малко 4 часа седмично, са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Така че, не забравяйте да се разхождате поне 4 часа в седмицата, за да поддържате сърцето си в добра форма и не забравяйте, че всяка физическа активност може да подобри вашето настроение. Тъй като стимулира кръвообращението, ходенето пеша  действа събуждащо и тонизиращо и помага да се отървете от напрежението и стреса.

Изследване, проведено от Корейския институт по спортна наука в Сеул, установява, че ходенето пеша по 40 минути дневно намалява нивото на кръвно налягане при хора с хипертония. Тези, които избират да се разхождат в рамките на определеното време, без да спират за почивка, забелязват по-голям спад в кръвното налягане, за разлика от онези, които правят 4 разходки по 10 минути. Лекарите, провеждащи изследването, твърдят, че всеки трябва да заложи на правилния избор, за да получи желаните резултати по един или друг начин.

Повишен обем на белите дробове
Ходенето е аеробно упражнение, което увеличава притока на кислород в кръвта и способства за трениране на белите дробове. Освен това пречиства дихателните органи. Правилното дишане помага за облекчаване на някои симптоми, свързани с белодробни заболявания.

Благоприятен ефект върху панкреаса
Може да изглежда трудно за вярване, но ходенето пеша се оказва много по-ефективно средство за превенция на диабет от бягането. Изследване показва, че група “пешеходци” демонстрира подобрение на глюкозния толеранс, който е близо 6 пъти по-голям от този на група “бегачи” за пробен период от 6 месеца.

Подобрено храносмилане
Ежедневните разходки в продължение на 30 минути намаляват риска от рак на дебелото черво. В допълнение, те подобряват храносмилането и предпазват от запек посредством регулиране движението на червата.

Тонизирани мускули
Ходенето пеша помага за подобряване на мускулния тонус и загубата на тегло (в случаи на наднормено тегло). Изминаването на близо 10 000 стъпки дневно може да се смята за реална тренировка в условия на фитнес зала, особено ако правите почивки на известен интервал от време или се движите по нагорнище.

Здрави кости и стави
Ходенето пеша осигурява по-голяма мобилност на ставите. То предотвратява загубата на костна маса и дори намалява риска от фрактури. Американската фондация на хора с ревматоидни заболявания препоръчва редовно практикуване на тази дейност (поне 30 минути дневно), с цел намаляване на болката, сковаността и възпалението в ставите.

Облекчаване на болките в кръста
Ходенето може да се превърне в истински спасител на животи за тези, които изпитват болки в кръста по време на тренировки с високо натоварване. Тъй като това е дейност с ниска степен на интензивност, тя няма да причини по-голяма болка и дискомфорт от бягането или високо интензивните упражнения. Ходенето пеша допринася за по-добро кръвообращение в рамките на гръбначната структура и подобрява позата и гъвкавостта, което е от жизненоважно значение на поддържане на здрав гръбначен стълб.

По-спокоен ум
Ако ходенето помага за облекчаване на депресията при пациенти с тежки депресивни разтройства, представете си какво може да направи с чувството на умора и изтощение. Една приятна разходка с приятели или любим човек намалява негативните емоции и подобрява настроението.

Според Medicine and Science in Sports and Exercise journal, ходенето пеша помага за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания и се смята за “чудотворно лекарство” от много лекари и терапевти. Това, което превръща дейността в най-добрата форма на упражнения за здравето, е фактът, че не натоварва сърцето и ставите и следователно – оказва по-голямо въздействие върху общото благосъстояние. Умерените тренировки могат да имат по-добър и по-бърз ефект върху тялото, но също така увреждат ставите и костите.

Ходенето помага в борбата срещу рака на гърдата
Американското дружество по клинична онкология препоръчва на всички възрастни да правят 150-минутни умерени или 75-минутни интензивни упражнения на седмица. Или по-конкретно, изследователите установяват, че ходенето пеша в рамките на час всеки ден намалява риска от развитие на рак на гърдата след менопауза с 14%. Жените, които избират да се разхождат повече от 7 часа седмично и с по-бързи темпове, имат с 25% по-малък шанс да бъдат диагностицирани със съответното заболяване. Проучването категорично показва, че съществува силна връзка между физическата активност и борбата срещу рака на гърдата.

Ходенето намалява риска от диабет
Изследване, публикувано през 2012 година, показва, че изминаването на 3000-7500 стъпки дневно може да бъде ефективно за лечение и превенция на диабет тип 2. Също така, съветва хората да правят почивки между продължителните часове на седене и да се разхождат или да практикуват упражнения, които са подходящи за тях. С други думи, ходенето пеша намалява нивата на кръвна захар, отговорна за появата на диабет тип 2.

Ходенето помага за производството на витамин D
След провеждане на изследване, което продължава близо 30 години, учените от Университета в Западен Онтарио стигат до извода, че витамин D е пряко свързан с появата на крехки кости, фрактури и двигателни затруднения. Най-добрият начин да се снабдите с това вещество е да ходите по 15-30 минути дневно, докато слънцето грее. По този начин може да изградите силна защита срещу рак, множествена склероза и диабет – просто не забравяйте да използвате слънцезащитен продукт.

Ходенето повишава креативността
Изследване, проведено от изследователите на Станфордския университет, показва, че креативността на човек се повишава, докато се разхожда и намалява, след като спре. В този случай околната среда не играе важна роля. И двата вида разходки – както на открито, така и на закрито – стимулират творчеството. Много хора споделят, че всички техни добри идеи се появяват, докато ходят. Дори Марк Зукърбърг и покойният Стив Джобс са се срещали със своите сътрудници по време на разходка.

Ходенето подсилва имунната система
Изследователи от Апалахския държавен университет в Северна Каролина установяват, че умерената разходка в рамките на 30-45 минути дневно е най-добрият начин за предпазване на тялото от настинка. Според тях имунните бустери продължават да поддържат високи нива някоолко часа след приключване на упражнението. Това води до изграждане на по-сигурна защита за тялото с течение на времето и повторенията.

Ходенето може да намали апетита към сладко
Изследване, проведено от университета в Ексетър и публикувано в журнал “Апетит”, установява, че кратките разходки могат да контролират желанието за консумация на шоколад и дори да намалят приема на захарни изделия по време на стресови ситуации. Всъщност проучването показва, че независимо от вида на упражнението, физическата активност помага за регулиране на апетита. И най-интересното е, че стресът не играе важна роля при консумация на по-големи количества шоколад или други захарни изделия.

Ходенето забавя процесите на стареене
Резултатите от най-продължителното клинично проучване, което изследва връзката между ходенето и стареенето, показват, че физическата дейност е най-добрият начин за предотвратяване на влошена мобилност, последвана от застаряване. Също така, учените от Университета в Онтарио откриват, че упражненията не само поддържат кожата стегната, но и обръщат процесите на стареене. Най-полезните от тях са ходенето и Тай-Чай, тъй като и двете помагат за предотвратяване на деменция.

Помага ли ходенето пеша за отслабване?
Ходенето пеша може да ви помогне и да отслабнете. Честите разходки доказано се борят със затлъстяването, способстват свалянето на излишни килограми и подобряват общото физическо състояние. Причината е, че наред с изгарянето на калории, разхождайки се, подобряваме метаболизма си, а по този начин помагаме на тялото да изхвърли всички вредни вещества. Ето защо е добра идея да започнете да ходите пеша до работа. Бонусът, който ще получите е спестяване на досадното чакане в задръстванията и возене в претъпкания градски транспорт.

Източник: brightside.me
freepik.com; pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *