Черешите – супер храна

В сезона на черешите сме. Сега е времето не само да се насладим на вкусния плод, но и да подобрим здравето си с тях.

Черешите са познати на хората от векове и техните лечебни свойства са изпитани през годините. С тях са лекували от артрит до безсъние. Дори в източната медицина лечението с череши и вишни е било традиция, тъй като се е смятало, че се усвояват много добре от организма.

Антиоксидантите, наречени антоцианини, придават на черешите характерния за тях пурпурно червен цвят, така че колкото по-наситен е той, толкова ползите от тях  са по-големи.

Вкусният плод съдържа витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин, които помагат в борбата със сърдечно-съдови заболявания, артритни болки, подагра, диабет, главоболие и рак. Проучванията показват, че консумацията на череши води до намаляване на нивата на кръвната захар, холестерола и триглицеридите.

Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. По тази причина те са едно от най-добрите профилактични средства при хипертония.

Голямото количество витамин С и цинк, които съдържат, са много важни за имунната система.

Доказано е, че редовната консумация на череши може да забави риска от развитие на Алцхаймер.

В костилките на черешите се съдържа малко количество амигдалин, наричан още витамин B17, за който се смята, че влияе върху смаляването на туморите и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака.

Те активизират също и работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да изхвърлят шлаката.

Освен това антиоксидантите са важни за борбата със свободните радикали и затова яденето на череши ще ви подмлади.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *