ДИШАНЕТО

Ако си наблюдавал малко детенце, ще откриеш, че при всяко вдишване коремчето му лекичко се повдига нагоре, а с всяко издишване се прибира надолу.

Появяваш се в света със знанието за дълбокото дишане, но колкото повече израстваш, толкова повече поради забързаността в дните, забързваш ритъма на дъха и той става плитък.

Възприемаш дъха като даденост и процесите на вдишване и издишване остават незабелязани за теб.

В Йога се счита, че всеки човек се ражда с определен брой вдишвания и издишвания за цял Живот! Как ще бъдат изразходени, зависи от всеки един идивид.

Колкото по-дълбоко дишаш, толкова повече алвеоли на белия дроб се изпълват с кислород и задържаш въздух за по-дълго време.

Дълбокото дишане носи спокойствие и търпение в човек, но е необходимо да се случва осъзнато с мисъл.

При влизане на първа практика по Йога имено дишането е предизвикателство, пред което се изправяш. Осъзнаваш, че имаш дъх, че той е в толкова забързан ритъм, който е в дисхармония с цялото ти същество и макар че, успяваш да забавиш движението, не ти се получава с дъха!

 

За да имаш успех с дъха е нужно постоянно, ежедневно да отеляш време и да насочваш внимание към него, за да се увериш, че вдишването се случва: 

    1. През носа

    2. Дъхът преминава през ноздрите и достига до областта на корема

    3. Случва се бавно и спокойно.

 

Вероятно в началото, ще може да го направиш само няколко на брой пъти и ще ти е нужно да си върнете обичайният ритъм. Но с времето и постоянството ще го приобщиш към новия-стар ритъм.

 

В практиките ни по йога дъхът се съчетава с движенията и с трупането на опитност в практиката, неусетно осъзнаваш, че и начинът ти на дишане се е променил съвсем естествено.

 

Дълбокото дишане ще ти помогне да:

 

  1. Детоксикираш тялото, като го освободиш от токсините, събрани от замърсявания във въздух, вода и храна.
  2. Освободиш напрежението – успокоява ума, емоциите, тялото. Усещаш как негативността, чувствата на стреса, напрежение намалят. Влияе върху парасимпатикотвата нервна система и така помага на сърцето и умът да се успокоят. Отпуска мускулатурата.
  3. Облекчиш болката.
  4. Подобриш храносмилането.

 

Мария Чолаков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *