ЕСЕНТА И КАК ДА ЖЕВЕЕМ В ХАРМОНИЯ С ПРИРОДАТА ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН

С настъпването на есента самите ние като част от природата е необходимо да се погрижим за новите биоритми, сезонни особености и да подготвим тялото си, за да се чувстваме в добро физическо и емоционално състояние, за да не сме от онези хора, които започват да се оплакват от ставни болежки, депресивни състояния и носят със себе си навсякъде недоброто си настроение. Вместо това да имаме енергията и желанието да се наслаждаваме на нейната красота и изобилност.

Как можем да направим дните ни в есента жизнени и уютни?

ХРАНА

През този сезон нараства нуждата на тялото от топлина. Един от най-достъпните начини да си я набавяме е храната, която за предпочитане е да бъде топла, течна, сгряваща душата. Не е желателно да гладуваме продължително и изтощително, защото това внася допълнителна сухота и разбалансира  тялото.

В аюрведа се препоръчва вечер преди сън чаша топло мляко със затоплящи подправки като джинджифил или кардамон.

МАСАЖ

Чудесно би било да си подарим масажи със сусамовото или слънчогледовото масло. Масленият масаж подобрява кръвообращението и успокоява ума. Ако го правите сутрин, това ще ви донесе тонус и ще ви предпази от главоболие, вечер ще се отрази на съня ви като го направи здрав и спокоен, което е изключително необходимо за този сезон.

ДИШАНЕ

В Аюрведа се приема, че дишането и умът са тясно свързани. Дишането е физическият аспект на мисленето, а мисленето е психическият аспект на дишането. Всяка наша мисъл променя ритъма на дъха и всеки дъх променя ритъма на мисленето. Когато сме щастливи и доволни дишането е спокойно, ритмично. Когато сме изпълнени със страх, притеснения, тревоги, дишането е неравно и накъсано. Ето защо много подкрепящо за сезона есен е да включим два вида дишане: алтернативно и дълбоко дишане.

С алтернативното дишане може да започваме деня. Ако практикуваме йога, след като изпълним своята практика, завършваме с този вид дишане. А вечер може да изпълняваме дълбокото дишане.

ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Желателно е физическото натоварване в този период е да се движи около средата на максималните ни възможности. Да се избягва преумората. Йога практиките са чудесен избор, защото те носят усещане за активност, но и за приятна релаксираност.

АРОМОТЕРАПИЯ

Изберете за този сезон аромати като портокал, кардамон, тамян, лавандула, жасмин, копър, лимонена трева.

Да сте в хармония с природата, означава постоянно да балансирате своята вътрешна среда, като я настройвате към променящата се околна среда.

 

Защо флоу йога?

Днес искам да ви представя 10 вълнуващи причини да започнете да практикувате флоу йога – една от най-дълбоко освобождаващите и

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *