12 прекрасни начина да бъдеш човек

Живейте тук и сега, оставете миналото в миналото, не се самобичувайте за грешките от вчера и не се опитвайте да бъдете съвършени. Просто бъдете един красив пример за това какво е да бъдеш човек, пише блогърът Марк Черноф.

Ето какво ни съветва той:

 1. Живей за днес

Без значение какво се случва, всеки може ефективно да се справи с битките на днешния ден. Само когато добавиш битките на двете бездънни вечности, вчера и утре, тогава животът става непоносимо сложен. Осъзнайте, че не днешните преживявания са това, което ви държи на едно място и ви влудява, а съжаленията за нещо, което се е случило вчера, или страха от това, което може да ви донесе утрешния ден. Нужно е тогава да се оставите да живеете по ден – само днес – точно тук, и точно сега.

 1. Бъдете ОК с това, че не сте ОК през цялото време

Лоши неща се случват всеки ден и на всекиго в даден момент. Разликата е как хората се справят с това. Затова, усмихнете се и дайте на другите да разберат, че още има надежда. Бъдете търпеливи и жилави, някой ден тази болка ще ви е от полза. Хората, които имат силата да успяват в дългосрочен план, са онези, които полагат здрава основа за растеж от тухлите, които животът хвърля по тях. Затова не се страхувайте да се срутите за малко, защото когато се случи, тази ситуация ще ви отвори възможност да растете и да построите от себе си брилянтния човек, който сте способни да бъдете.

 1. Използвайте трудностите, за да спечелите най-добрите дни в живота си

Трудните времена често са скрита благословия. Отърсете се от очакванията си и оставете живота да ви направи силни. Независимо колко ви боли, дръжте главата си нагоре и продължавайте. Това е важен урок, който трябва да помните, когато имате тежък ден, лош месец или скапана година. Нещата задължително ще се променят. Няма да се чувствате така завинаги.

Понякога най-трудните уроци са тези, от които най-много имаме нужда. Миналото ви никога не е било грешка, ако сте научили нещо от него. Така че вземете всички луди преживявания и уроци и ги поставете в кутия, на която пише „Благодаря”. Не може да почувствате щастие, ако сърцето ви никога не е било разбито. Не можете да усетите вкуса на победата, ако никога не сте познали горчивия вкус на провала. Няма как да знаете какво е да се чувствате цялостни, докато не разберете какво е да се чувствате пръснати на парчета. И не може да се почувствате преродени, докато не спрете да бъдете онези, които сте били някога.

 1. Когато интуицията ви моли да я чуете, слушайте

Ще има определени моменти в живота ви, когато всичките ви инстинкти ще ви кажат да направите нещо – нещо, което противоречи на логиката, обърква плановете ви и изглежда като пълна лудост в очите на другите. Когато това се случи, седете тихо и слушайте интуицията си. Оставете инстинктите ви да ви завладеят и игнорирайте всичко друго. Игнорирайте това, което „би трябвало” да правите, игнорирайте какви са шансовете, не обръщайте внимание на това какво другите искат да правите и просто го направете.

В живота се случва така, че ако не рискувате нищо, рискувате всичко. И не можете винаги да чакате точния момент. Понякога трябва просто да се осмелите и да скочите. Понякога всичко от което имате нужда са 20 секунди лудешка смелост – и, обещавам ви, нещо велико ще излезе от това.

 1. Търсете отговорите вътре в себе си

Ако непрекъснато сверявате живота си с предварително написаните от обществото сценарии за това как „би трябвало” да бъдат нещата, това е фалшиво съществуване. Все едно да дадете под наем своята идентичност. Просто бъдете себе си. Във вас има много повече нюанси, отколкото в нечий чужд разказ, в който се опитвате да се впишете, вие сте много по-сложни от представата на обществото за това какво „би трябвало” да се случва.

Проблемът е, че когато мислите, че трябва да „търсите” неща като любов, смисъл и вдъхновение, „търсенето” предполага, че тези неща са някак си скрити някъде зад храстите и само чакат да бъдат намерени. И така започвате да си задавате въпроси, които ви водят все по-надалеч и надалеч от вас самите, и не там се намират отговорите, които търсите.

В живота сами трябва да създадете своята любов, да определите смисъла за себе си, да имате вдъхновението вътре в себе си. Процесът започва отвътре, не отвън. Можете да постигнете много, като си зададете правилните въпроси. Започнете с тези:

 • Кой съм аз?
 • От какво имам нужда?
 • Как функционирам най-добре?
 • Какво имам да дам на другите?
 • Каква е следващата стъпка, която мога да предприема сега?
 1. Осмелете се да предизвикате статуквото

Най-разпространеният начин, по който хората губят своята власт, е когато мислят, че нямат такава. В един свят, пълен със съмнения, трябва да дръзнете да мечтаете. В свят, изпълнен с гняв, трябва да се осмелите да прощавате. В свят, пълен с омраза, трябва да дръзнете да обичате. В свят, пълен с недоверие, трябва да дръзнете да вярвате. И щом веднъж го направите, ще откриете силата, която сте си мислили, че ви липсва.

Не позволявайте никой да открадне мечтите ви. Останете оптимисти. Да бъдеш позитивен, когато около теб всичко е изпълнено с негативизъм, не е наивност. Това е лидерство.

 1. Работете здраво, когато е нужно

Пазете се от „лесните” решения, които само влошават проблемите, които обещават да разрешат. Когато в живота ви има истински проблем, очаквайте, че ще трябва да свършите малко истинска работа.

Да се изправиш срещу едно предизвикателство изисква усилие, но това усилие е нужно само за относително кратко време. Бягството от предизвикателството изисква непрестанно увеличаващо се усилие и няма край. Да елиминираш причината на проблема наистина отнема повече труд, отколкото просто да се справиш със симптомите. Но щом трудната работа е свършена, проблемът изчезва завинаги. Така усилията винаги носят траен резултат.

 1. Оценявайте това, което имате

Благодарете за всичко, което имате и не приемайте нищо за даденост. Да бъдеш щастлив не значи да имаш всичко, а да цениш всичко. Спрете да се тревожите и да се оплаквате през цялото време. Животът е прекалено кратък. Вие имате това, за което мнозина мечтаят. Хората и нещата, които днес приемате за даденост, може да са единствените, от които ще имате нужда утре. Помнете добрите времена, бъдете силни в лошите, обичайте винаги, смейте се често, живейте честно и благодарете за всеки ден. Щастието никога не идва при онези, които не оценяват какво имат. Затова бъдете благодарни днес.

 1. Използвайте гласа си, за да отстоявате истината

Не крийте мислите и чувствата си, когато можете да промените нещо. Бъдете смели. Кажете своята истина. Няма нищо по-тъжно от това да държиш на думи, които никога не смееш да изречеш. Да криеш това, което чувстваш и да се опитваш да направиш всички щастливи, не те прави добър човек, прави те лъжец. Или казвате истината, или някой я казва вместо вас. Честният живот създава душевен мир, а душевният мир е безценен. Точка.

 1. Вършете добро с отворено съзнание

Колкото повече съдите, толкова по-малко виждате и обичате. Бъдете състрадателни и внимателни – всеки, който срещате, води някаква битка. Всеки крие в себе си история, толкова сложна, колкото и вашата. Хората често не са такива, каквито изглеждат. Бъдете търпеливи. Обръщайте внимание. Всеки, който срещате, може да ви научи на нещо важно. Помнете, че думите и действията, които избирате, могат да бъдат простени, но не и забравени. Ако искате да промените нещо в света, използвайте всяка възможност. Добрите дела не отиват на вятъра.

 1. Грижете се за важните си връзки
  В един момент искаш само да си с хора, които те карат да се усмихваш. Използвайте всяка възможност, за да прекарвате време с хора, които ви карат да обичате себе си. Един приятел, който разбира сълзите и тревогите ви, е по-ценен от няколко, които идват само да споделят радостите и усмивките. Истинският приятел не само ви према такива, каквито сте, но и ви помага да станете такива, каквито сте способни да бъдете.
  Такива връзки изискват не само да намерите правилния човек, те изискват и вие да бъдете правилния човек.
 1. Оставете живота да ви води
  Животът често е непредвидим. Някои от най-хубавите неща просто ни се случват. Това не значи да се оставите на течението и да бездействате, а да помните, че някой ден може да отворите пътната врата и целият ви живот да се преобрази за секунда – за добро или лошо. Планирайте и действайте, но бъдете готови за изненадите на живота. Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *