Надеждата, средство за справяне с невролгичното въздействие на стреса.

И кои етерични масла могат да подкрепят мисленето, основано на надеждата?

В наши дни вероятно сте стресирани повече от обикновено заради несигурността в бъдещето.

Несигурността, която застрашава очакванията, които сте създали за себе си, семейството и кариерата си. Години наред сте си представяли идеална версия на живота си. И сте работили усилено, за да следвате пътя, който смятате, че ще ви отведе дотам. С течение на времето обаче може да се е наложило да коригирате очакванията си, тъй като житейските събития не са се съобразили напълно с плановете ви.

Що се отнася до очакванията, хората често изпитват повече стрес и безпокойство, докато работят, за да ги изпълнят, отколкото спокойствие и радост. И това е така, защото очакванията често са форма на страх. Те носят със себе си срокове, минимални изисквания, критика, разочарование и натиск. Всички те повишават нивата на стрес и карат мозъка да реагира така, сякаш има истинска и надвиснала заплаха.

Как реагира мозъкът ви на стреса, който идва с очакванията?

Стресът е състояние на физиологична възбуда, инициирано от възприемана заплаха, което нарушава хомеостатичното функциониране. Когато възприеманата заплаха се обработва чрез мислене от по-висок порядък в мозъчната кора, това сигнализира за активирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA). Оста HPA е комуникационната мрежа между три ендокринни жлези – хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези.

Хипоталамусът, разположен в центъра на мозъка, активира цялата автономна нервна система за освобождаване на хормони на стреса, включително епинефрин и кортизол, които зареждат тялото с енергия, за да преодолее външната заплаха. Тази заплаха не е необходимо да е истинска, физическа или психологическа. Страхът от неуспех да постигнете набор от очаквания може да бъде интерпретиран по същия начин, по който се обработва страха от смъртта.

И двете предизвикват реакцията на тялото за оцеляване.

Автономната нервна система (ANS) има два клона, наречени симпатикова нервна система (SNS) и парасимпатиковата нервна система (PNS), които са предназначени да регулират „реакцията на полет“ или борба, термин, създаден от физиолога от Харвард Уолтър Кенън, който описва физиологичната реактивност на тялото при стрес.

Хормоните на стреса на адреналин, норадреналин и кортизол (най-преобладаващият глюкокортикоид) се произвеждат от надбъбречните жлези. Те заливат всяка клетка в тялото и надхвърлят кръвно-мозъчната бариера, което сигнализира за тревога и причинява физиологични промени и активира режима на оцеляване на тялото.

След като заплахата вече не се възприема, хипоталамусът обикновено сигнализира на тялото да възстанови хомеостазата, позволявайки на човешкия организъм да функционира правилно. Ако обаче този цикъл на стрес не се деактивира, продължава да причинява емоционални симптоми на травма в живота на човека. Което е по-вероятно да се случи, когато мисленето, основано на страха, е обичайна практика.

 Продължаващата заплаха от неуспешни очаквания или дългосрочно чувство на разочарование може да продължи реакцията на стрес и следователно да поддържа мозъка в хронично състояние на оцеляване.

Какви са физиологичните и емоционалните въздействия на стреса върху тялото?

Въздействията на стреса върху тялото са много. Автономната нервна система кара тялото да изпитва храносмилателни проблеми, повишен сърдечен ритъм, глюкоза, стимулирана от черния дроб и стимулиран жлъчен мехур. Паметта също е засегната и може да намалее по време на силен стрес. Чувствата на тревожност и депресия се увеличават, което може да намали енергията, мотивацията и да увеличи чувството на безнадеждност.

Добрата новина е, че когато става въпрос за стрес и очаквания, можете да изберете надежда, която предпазва мозъка и тялото ви от негативното въздействие на стреса.

Мисленето, основано на надеждата, е противоположно на големите очаквания. Това е начин да се ориентирате в собствения си живот, какво се случва, вместо да поставяте времеви ограничения върху всяка цел, която създавате.

Мисленето за бъдещето и изготвянето на планове е здравословно. Но очакването всеки план да се осъществи точно по начина, по който си представяте, увеличава шанса за разочарование и стрес.

Как етеричните масла могат да подпомогнат мисленето, основано на надеждата?

Етеричните масла могат да предизвикат над 10 000 различни аромати, които могат да повлияят на стотиците хиляди химически реакции в мозъка ви. Ароматът на етеричните масла веднага се разпознава от обонятелните жлези, които комуникират с лимбичната система. Лимбичната система е свързана с парасимпатиковата нервна система, която, както обсъдихме по-горе, контролира емоционалната памет и комуникацията в различни части на мозъка.

Етерични масла влияят на автономната нервна система, която контролира автоматичните реакции в тялото ви, като например дишането, кръвообращението и храносмилането.

Що се отнася до мисленето, основано на надежда, етеричните масла подпомагат процеса на мозъка ви за минимизиране на ефектите от режима на оцеляване, предизвикан от стреса и ви позволяват да достигнете ниво на хомеостаза. Това ви помага да сте в настоящето, а не да се страхувате от бъдещето.

Етеричните масла, които са най-ефективни в подкрепа на мисленето, основано на надежда, и смекчаването на реакцията на стрес / страх са Бергамот и Куркума.

Циркуминоидите, които се намират в куркумата, са показани в изследвания за защита на хипокампуса и подобряване на реакцията на страха. Чрез просто вдишване на етеричното масло от куркума можете да сведете до минимум реакциите на физиологичен и ,психологически стрес.

Доказано е също, че куркумата поддържа паметта, която често се влияе от повишена реакция на стрес.

Етеричното масло от бергамот е това, което аз лично използвах в собствените си изследвания, когато завърших докторската си дисертация за етеричните масла и мозъка. Имах участници, които се бореха със стрес и травма, вдишвайки бергамот 4 пъти на ден, всеки ден. Те показаха подобрения в съня си и намаляне чувства на тревожност и страх.

Що се отнася до стреса и въздействието на стреса върху тялото и ума ви, е важно да намерите здравословни начини за минимизиране на въздействието му. Това включва промяна в начина, по който възприемате бъдещето. Защото независимо дали го виждате като нещо, което трябва да си представите и впоследствие да го създадете, или нещо, което би трябвало да изживеете ден по ден, вашият възглед определя вашата реакция на стрес.

Прилагайки етерични масла в ежедневието си и избирайки надежда пред страха, можете да изпитате повече радост в живота си.

Автор: Д-р Даниеле, лицензиран психотерапевт и доктор по клинична психология


			

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *