5 невероятни начини как пиенето на вода влияее на мозъка ви


Старайте се да приемате 7-8 чаши на ден, за да сте хидратирани и за да функционират всички органи правилно

Често хората пият този жизнен ресурс, като мислят за бъбреците, черния дроб и дори сърцето си. Въпреки това водата и функцията на вашия мозък са много по-свързани, отколкото бихте могли да си представите.

Вашият мозък е органът, който се нуждае от най-много енергия. Всъщност, той се състои от 75% вода. Той се нуждае от нея, за да може да продължи да функционира.

Трябва да пиете между 7 и 8 чаши вода на ден. Всеки орган има различна нужда от вода въз основа на нивата на активност.

Най-доброто е да се поддържате хидратирани през деня. За да направите това, пийте малки глътки вода на всеки час. Това ще хармонизира тялото ви отвътре навън.

В тази статия искаме да ви разкажем за невероятните ефекти на нещо толкова лесно, колкото пиенето на вода върху вашия мозък.

 1. Вашият мозък ще работи по-бързо
  Вашият мозък се нуждае от правилното количество хидратация, за да работи правилно. Клетките в този орган се нуждаят от деликатен, точен баланс между вода и други елементи, за да работят така, както би трябвало.

Има нещо, на което е важно да обърнем особено внимание: трябва да пиете вода, когато се събудите.

Това е моментът от деня, в който вашите мозъчни клетки се нуждаят от хидратация, която може да ви даде само водата.
Прекарвате от 7 до 9 часа в спане. Въпреки че не сте се потили, не означава, че не сте загубили вода.

С всяко дълбоко вдишване се губи част от влагата в организма. Плюс това, акумулиращият ефект кара вашия мозък да бъде дехидратиран сутрин.

Можете да накарате мозъка да работи с оптимален капацитет. Трябва само да пиете чаша вода и да ядете вкусни плодове за закуска.

 1. Ще увеличите концентрацията си
  Хората обикновено не забелязват, че са дехидратирани. Те го виждат само в крайни случаи. Забелязвате червеното знаме, което организма развява чрез замайване или суха кожа.

Вашият мозък обаче е първият, който осъзнава това. Губите концентрация. Мозъкът включва защитен режим, за да предпази ресурсите си и губите гъвкавост на паметта . Става по-трудно да се концентрирате и не реагирате толкова бързо на стимулите.

Все пак е вярно, че пиенето на кафе или чай също може да ви помогне. Въпреки това не трябва да пиете тези напитки постоянно през деня.

Трябва да пиете глътка вода на всеки 45 минути. Това е времето, през което вниманието ви започва да намалява.
Като лекарство нищо не е по-добро от малко вода.
3. Тя помага да балансирате настроението и емоциите си
Тя помага да балансирате настроението и емоциите си.
Може да ви изглежда странно да свържете водата с психическото си здраве.

Всички обаче знаем, че гледането на морето ви отпуска. В края на краищата чувствате вятъра, чувате шума му и дишате соления му въздух.
Емоциите се проявяват не само като виждате водата. Вашият емоционален свят също се влияе от пиенето на вода.

Това се случва много лесно: увеличавате температурата на мозъка, отстранявате токсините и мъртвите клетки. Това балансира и вашите химически процеси, за да предизвикате „умствено рестартиране“.

Сега това не означава, че трябва да незабавно да изпиете 2 чаши една след друга.

Трябва да направите това, което ви казахме по-рано: да бъдете хидратирани. Трябва да пиете на малки глътки. По този начин вашите клетки ще останат активни и ще намерят добър баланс. Този баланс ще регулира вашия стрес и тревожност.

 1. Пиенето на вода ще ви помогне да спите по-добре
  Възможно е пиенето на чаша вода преди лягане да ви накара да станете през нощта, за да отидете до банята.

Трябва обаче да свикнете с тази лека рутина. Дори ако това е само половин чаша, пиенето преди лягане ви помага да имате много по-здравословен сън.

Водата увеличава притока на кръв към вашия мозък. Това увеличава окислението и хидратацията на мозъка. Също така успокоява мозъка ви.

В същото време не бива да забравяте, че водата ще ви отърве от отпадъчните вещества на вашия мозък.

Направете това на практика днес. Открийте дали ви помага да спите малко по-добре.

 1. Паметта на вашия мозък ще се подобри, ако пиете вода през деня
  Не можете да забравите, че колкото и леко да е вашето обезводняване, то незабавно причинява хомеостатичен дисбаланс. С други думи започва серия от дисфункции. Те засягат много основни области от вашето оцеляване.

Една от тези последици е намалена когнитивна гъвкавост: това прави по-трудно запомнянето на факти, правенето на заключения и създаването на дългосрочни спомени.

Така че, имайте предвид този съвет: поставете бутилка вода в чантата си и пийте вода през целия ден. Не се насилвайте да пиете по 8 чаши всеки ден. Просто се уверете, че винаги сте хидратирани.

Ще видите, че това малко ежедневно усилие си заслужава.

Източник: zdraveikrasota.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *