Издръжливата атлетка Лиса Тамати споделя как дишането, нашата най-проста активност, може да направи най-значимата промяна в нашето здравословно състояние и да ни направи щастливи.


Правилната техника на дишане е от решаващо значение за оптималното ни здравословно състояние и въпреки това много от нас не го практикуват правилно. Има се предвид дишането с диафрагмата, което е по-разпространено като „хоризонтално дишане”.

Осъзнатостта за значението от дишането се споделя още в древните традиции на войни, от монасите от Шаолин, йоги, та дори и от войници със специални мисии.

Всички те използват варианти на тези дихателни техники с цел подобряване на физическото си здраве, по-висока ефективност на ума и концентрация, контрол над реакциите и издръжливост под напрежение.

Защо не дишаме правилно?

 1. Ние стоим седнали повече отколкото е необходимо и здравословно за човешкото тяло. През повечето време стойката ни е неправилна зад бюрото пред компютъра, притискайки белите си дробове, затрудняваме притока кислород, който е необходим на долния дял на нашите бели дробове.
 2. Като деца често са ни насърчавали да си гълтаме корема, за да не изглеждаме дебели. Това e модел, който продължава и в зряла възраст. Искайки да изглеждаме по-фини и да имаме плосък корем, сме започнали да дишаме с горната част на белите дробове, като потискаме функцията на диафрагмата и стомаха. Това създава много напрежение в тялото.
 3. Често пропускаме физическите упражнения от типа на кардио, които ни помагат да се фокусираме повече върху дишането.
 4. Когато сме под стрес и напрежение на работното място или във въртележката на забързаното ежедневие има тенденция да дишаме бързо и плитко, което само по себе си води до още повече напрежение.

Пример за лоша дихателна техника е хипервентилацията.

Хипервентилацията е процес, при който дишането е много по-учестено и задълбочено от нормалното. Бързите вдишвания могат да доведат до занижени нива на въглероден диоксид и повишаване на pH в кръвта. Намаляването на притока на кръв към мозъка намалява наличието на калий и калции в организма.

Цялата тази постановка може да причини сериозни последици на тялото, редувайки спазми и гърчове с припадъци, скованост, изтръпване, халюцинации, повишен сърдечен ритъм и неспособност за контрол над емоциите. Всички изброени по-горе са нищо друго, освен доказателство каква мощ имат върху нас дихателните ни модели.

Какви са предимствата от ежедневните дихателни практики?

 1. Освобождават напрежението и стреса на физическо ниво.
 2. Допринасят психическото благосъстояние като позволяват по-добър контрол върху емоциите. Помагат при овладяването на паник атака в стресова ситуация.
 3. Спомагат за привеждане на сърдечната честота в диапазон, който благоприятства оптималното когнитивно и физическо действие.
 4. Засилват се естествените очистителни процеси в тялото.
 5. Оптимизира се окисляването в тялото на клетъчно ниво, което води до забавяне на стареенето, в резултат на което изглеждаме по-млади и жизнени.
 6. Носят вътрешен мир, фокус на ума и контрол над „мисловния шум”.
 7. Повишават спортните постижения, тъй като подобряват издръжливостта и възможността за по-добър  контрол над физическите и психическите реакции по време на състезания.
 8. Благодарение на правилното изпълнение на дихателните практики се подсилва мускулът на диафрагмата, който има тенденция все повече да се отпуска с възрастта.
 9. Коремното дишане активира рецепторите на парасимпатиковата нервна система, което има релаксиращ ефект върху тялото.
 10. Съзнателната употреба на диафрагмения мускул създава безусилен масаж върху вътрешните органи, което води до подобряване на храносмилателната система и естествената детоксикация.
 11. Контролът върху емоции като гняв и страх ни дава възможност да вземем най-адекватно решение в напрегната ситуация.
 12. Хормоните на стреса кортизол и адреналин в кръвта се понижават.
 13. Дишането с диафрагмата спира прекомерната употреба на горната част на гръдния кош и междуребрените мускули, това именно се случва, когато дишаме с горния дял на белите дробове, което създава предпоставка за съкращаване и свиване на мускулите във врата, раменете и гърдите. Позицията на тялото се подобрява с диафрагменото дишане.
 14. Можем по-лесно да се справим с болката като просто дишаме през нея я наблюдаваме.
 15. Стените на мускулатурата на белите дробове се укрепва.
 16. Оптималното насищане с кислород на клетките подпомага гъвкавината в мускулите, което предразполага за по-добра ефективност в спорта.

И така, каква е правилната дихателна техника?

За да се увериш, че изпълняваш правилно коремното дишане, легни по гръб и сложи едната си ръка върху гърдите, а другата върху стомаха.

Сега поеми дълбоко въздух през носа до четири. Кое се надига първо – стомахът или гърдите? В идеалния случай първо стомахът трябва да избута дланта, след това гърдите се издигат нагоре.  Това, върху което се фокусираме е стомахът да се издуе на вдишване и на издишване да придърпаме съзнателно пъпа към гръбначния стълб.

Издишването е също толкова важно, колкото и вдишването. Издишването позволява на тялото да изхвърли токсините и въглеродния диоксид. Вдишването помага на свежия кислород да нахлуе отново. Използването на долния дял на белите дробове много важно.

Пълното вдишване и пълното издишване оптимизират достигането на необходимото количество кислород до клетките.

При практикуването на дихателните упражнения е много важно гръбначният стълб да е изправен. Бавното и дълбоко вдишване през ноздрите забавя притока на въздух, което спомага за отпускането. По този начин получаваме по-съзнателен контрол върху дишането изобщо. Космите в носната кухина ни предпазват като се филтрират нежелани или вредни вещества преди да достигнат до дробовете. При вдишване поемаме въздух през носа, издишаме през устата.

Дихателни упражнения

Има много упражнения и формули, които биха ни помогнали да подобрим дишането си, но ето няколко, с които можем да стартираме:

Тактово дишане

Това дишане може да се практикува по време на джогинг или друг вид физически упражнения. Отново вдишваме през носа, задържайки до четири, след което издишваме през устата до шест или до осем. Добре е да останем в този ритъм две-три минути.

Дишане „кутия”

Вдишваме през носа до пет, задържаме до пет, издишваме до пет, след това задържаме отново до пет преди да вдишаме отново до пет и така практикуваме за три минути през целия ден.

Медитация

Ежедневното практикуване на медитация ни помага на много нива, особено ако е предхождана от дихателни упражнения. За ефективна медитация ни е необходимо тихо и спокойно кътче. Може да седнем удобно с изправен гръбначен стълб и затворени очи и да приложим дишане „кутия”.  Ако се появят неприятни мисли, няма страшно, оставяме ги да дойдат без да се съпротивляваме, поддържайки фокус върху дишането.

Интегрирането на медитацията и дихателните техники в ежедневието ни, отнема известно време, но ползите, които идват благодарение на тях са безкрайни. Те подсилват когнитивното и физическото ни присъствие, като разширяват диапазона на нашия капацитет.

Кой в днешно време не се нуждае от това?!

Източник:pura-vida.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *