Как да поддържаме в себе си мотивацията да се движим

Често даваме обещание на себе си как започваме да се грижим за тялото си като движението ще бъде постоянна част от ежедневието ни. Скоро обещанието е заменено с оправдание или ново отлагане.

Познато ли ви е? Вероятно отговорът е Да!

Вероятно сте забравили, защо трябва да движим тялото?

За да е Здраво!

За да е Активно!

За да е Енергично!

За да е Стройно!

За да е Красиво!

За да…..

Често решенията, които вземаме за него са изключително агресивни, като периоди на пълно безгрижие спрямо него се заменят с периоди на силно натоварване и злоупотребяване както от гледна точка на храната, така и от гледна точна на движението.

Важно е изборите, които правим за тялото ни е да се разгледат в дългосрочен план, за да се прецени какви резултати ще донесат за него.

Ето няколко идеи как да поддържаме в себе си мотивацията да се движим постоянно?

  1. Изберете занимание, което да ви носи удоволствие.
  2. Включете го в онази част от деня, в която сте най-активни – сутрин или вечер.
  3. Сменете гледната точка към движението. Не го възприемайте като нещо, което може да направите или да не направите. Нека бъде част от постоянните ежедневни ритуали като миене на зъби и вземане на душ.
  4. Когато успеете да мотивирате себе си и изпълните обещанието, което сте си дали и сте влезли в практика, за да се  погрижете за тялото си, задължително се възнаградете. Така на подсъзнателно ниво изграждате връзка, че грижата за вас ви носи награда.
  5. Когато възникне наистина основателна причина да не може в конкретен момент да изпълните обещанието за движение, което сте си дали, то тогава променете часа, в който ще го направите. Но не пропускайте да отделите време на себе си.
  6. Опитайте се да не насилвате тялото си. Бъдете търпеливи. Дайте си време. С всяка следваща практика ще се чувствате все по-уверени, все по-подвижни и ще ви е все по-приятно да се движите.

Не подценявайте ритуала на движение за своето тяло. Това е ключов фактор за набавяне на нужната енергия, която е необходима за задвижване  и поддържане на всички процеси, които имате в живота си и очакват вашето обгрижване.

Вслушвайте се в себе си и се грижете се за себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *